SAJTÓKÖZLEMÉNY: Mesterséges intelligencia alapú, orvosi képalkotó modalitások feldolgozását és diagnosztikáját támogató informatikai rendszer kutatásfejlesztése

A Gamax Laboratory Solutions Kft. egy olyan mesterséges intelligencia alapú, orvosi képalkotó modalitások feldolgozását és diagnosztikáját támogató informatikai rendszer kutatásfejlesztését tűzte ki célul, amelynek alkalmazásával az egészségügyi intézmények olcsóbban és hatékonyabban működhetnek, a páciensek nyomon követhetik állapotukat, a gyógyszergyártó cégek pedig konzisztens validálási felületre tehetnek szert.


A rendszer képes lesz a tüdőröntgen-, MRI és CT felvételeket automatikusan értékelni, elemezni, az elváltozásokat jelezni, azaz diagnosztizálni. A beépített tudásbázisnak köszönhetően a felhasználó számára diagnosztikai javaslatokat, ajánlatokat tesz. A rendszer újdonságtartalma és előnyei: a képfelvételek alapján könnyen, gyorsan elemez, értékel, felszabadítja a felhasználót a „pillanatfelvételekre” alapozott döntések alól, csökkenti a téves diagnózisok számát.

A beépített intelligencia valódi elemzést, ajánlást, intézkedést, azaz intelligens segítséget nyújt a felhasználónak; lerövidíti a szükséges diagnosztikus/terápiás döntési időt; a felszabadítja a felhasználó idejét és kognitív kapacitásait további érdemi tevékenységre, amit éppen végez. Mindezek megvalósításához state-of-the-art deep learning algoritmusokat fejlesztünk és implementálunk.

A projekt keretében kutatott intelligens informatikai rendszer folyamatosan bővülő beépített tudásbázisra támaszkodva, illetve a páciens adataiból kinyert állapotjelző információk felhasználásával képes majd szakértői rendszerként működni a mindennapi élet területein, továbbá az intézményes gyógyításban. Projektünk első körben a tüdőgyógyászat diagnosztikai területét kívánja támogatni.

A gyógyítás és az egészségügyi szolgáltatások iránti igény és keresletnövekvő tendenciát mutat. Ennek csak részben oka, hogy a népesség egyre nagyobb hányada időskorú. Ez a probléma nem oldható meg az egészségügy jelenlegi szerkezetében, hiszen az orvosok, nővérek, kórházak és ambulanciák száma nem növelhető korlátlanul. Továbbá számos olyan nem várt szituáció is terheli az egészségügyi rendszereket, mint például a COVID-19 járvány. A döntéstámogató rendszerek az orvosok számára nagy segítséggel vannak, hiszen gyorsak, hatékonyak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően nem, vagy csak nagyon keveset hibáznak. Alkalmazásukkal ugyanannyi idő alatt az orvos jóval több beteget, pácienst tud ellátni. A kutatás eredményeit tevékenységeik során az egészségügyi intézmények, kórházak, orvosok, ápolók, klinikák, páciensek/betegek; diagnosztikai eszközgyártók, gyógyszer gyártók egyaránt hasznosítani tudják.

2022.01.05.

További információ: Hargita Lilla projektvezető

tel: 06-70-799-2106

e-mail: [email protected]